Koppelen met Visma Plusport

Gewijzigd op Thu, 17 Nov 2022 om 12:11 PM

Je kunt Visma Plusport koppelen aan Planaday. Organiseer dat Plusport jouw cursusaanbod ziet en hierop cursisten kan boeken.. Vervolgens kun je als de presentie is/wordt verwerkt automatisch de certificaten sturen naar Visma Plusport.

Deze implementatie is ideaal te gebruiken in combinatie met de Publieke API van Planaday.

Publieke API / cursusaanbod

Het cursusaanbod in Planaday kan beschikbaar worden gesteld voor een ieder die een API-key in Planaday heeft. Hiermee kun je ook gelimiteerd aangeven welke cursussen eventueel wel/niet beschikbaar zijn voor een externe partij, zoals bijvoorbeeld Plusport.

Tip: geef iedere externe partij een API-key (die je vertrouwt). Daarna kun je iedere cursus gelimiteerd aanbieden per API-key. Zie ook hier

Publieke API / booking cursist

Deze externe partij kan met de publieke API ook meteen een boeking doen voor een cursist op een bepaalde cursus. De documentatie omtrent een booking via de API voor developers vind je hier.

Tip: je kunt iedere boeking automatisch goedkeuren als je dat wil. Zie ook hier.

Extra gegevens bij boeking van cursist op cursus

De externe partij kan extra gegevens meesturen zoals een 'Interne referentie'. Hoe dat veld wordt genoemd bij de boeking is 'internal_reference'. Bij het versturen van de certificaten in een automatisering wordt deze ook meegestuurd als deze aanwezig is (lees als deze bij de booking mee is gegeven).

Certificaten versturen

Er kunnen middels een automatisering certificaten worden gegenereerd en naar een externe partij (Plusport) worden gestuurd.

Let op: om de automatisering te laten slagen (als je als voorwaarde aangeeft dat de certificaten enkel maar mogen worden verzonden als iemand geslaagd is) moet je ervoor zorgen dat je op tijd (lees voordat de automatisering gaat lopen) de presentie hebt verwerkt.

Tip: Maak voor jezelf een taak aan die jou herinnert om de presentie OP TIJD te verwerken. Zie ook hier.

Belangrijk voor resultaat bij Plusport

Het volgende is van belang in deze koppeling:

Als je bij presentie verwerken geen resultaat geeft (of niet aanwezig), dan ben je automatisch gezakt (in Plusport). Het is van belang dat je - als iemand is geslaagd en je dus een certificaat wil maken - je ervoor zorgt dat die cursist 'aanwezig = ja' is en dat het 'resultaat = geslaagd' is.

Automatisering inrichten voor versturen van certificaat

Je kunt een automatisering toevoegen aan een dagdeel met de optie 'PlusPort Koppeling'. Kies hiervoor het dagdeel en vul alles in. Als er al een koppeling is met Plusport zijn diversen gegevens al ingevuld.

Lees in dit artikel hoe je een automatisering (generiek) toevoegt aan een dagdeel.

Werkwijze koppeling realiseren in Planaday

Vanuit Plusport heb je het volgende nodig:

• Supplier GUID
  • Supplier ID

Vraag deze bij Plusport aan.

Ga vervolgens naar 'beheer > instellingen > koppelingen > Visma Plusport'.

Vul vervolgens deze gegevens in en klik op 'opslaan'.

Geef wel aan of de koppeling actief is en of deze live of test is.

Automatiseringen nakijken

Alle automatiseringen die 'gepland' zijn of al zijn verstuurd kun je inzien. Hiermee kun je ook makkelijk nazien of iets wel of niet is gelukt. Zie ook dit artikel.

Tips