Cursist definitief verwijderen (AVG, recht om vergeten te worden)

Gewijzigd op Sun, 19 Sep 2021 om 01:06 PM

Beschikbaar vanaf versie: 2.41.2, zie releasekalender

Vanuit de AVG moet het mogelijk zijn om een cursist uit Planaday te halen/te verwijderen of te anonimiseren.

Let op! Deze actie is onomkeerbaar. Ook niet voor de medewerkers van Planaday zelf!

Planaday biedt de mogelijkheid om, als een cursist dat wil, de gegevens te anonimiseren. Echt verwijderen is niet mogelijk. Dit in verband met koppelingen met facturen, factuurregels etc.

Om de relaties (voor o.a. statistieken) in de software op orde te houden, kiezen wij in Planaday ervoor cursisten niet volledig te verwijderen. Door de data van een persoon anoniem te maken is deze niet meer te herleiden naar een specifiek persoon.
Deze werkwijze is volledig toegestaan vanuit de AVG / Wet op bescherming persoonsgegevens.

Het volgende gebeurd er als je een cursist anonimiseerd:

• Cursist wordt niet verwijderd
  • Cursist wordt gemarkeerd als ‘verwijderd’ en krijgt een vlaggetje

• Cursist telt niet meer mee in aantallen en is niet meer te vinden

• De naam wordt anoniem gemaakt :w*******w

• Persoonlijke gegevens worden verwijderd (email, adres etc.)

• Data is niet meer te herleiden naar een persoon

Gevolgen van anoniem maken

• Naam, email, adres, etc. worden vervangen door sterretjes
  • Mogelijke inlog accounts worden verwijderd
  • Alle niet relevante velden (ook extra informatie) worden leeg gemaakt
  • Alle communicatie & bestanden worden verwijderd
  • Alle wachtlijsten, ingeplande en te herhalen cursussen worden verwijderd
  • Alle notities worden verwijderd
  • Alle openstaande factuurregels worden verwijderd
  • Cursist/medewerker telt niet meer mee voor de gebruiksstatistieken
  • Cursist/medewerker is niet meer te vinden middels zoeken

Let op! Deze actie is onomkeerbaar. Ook niet voor de medewerkers van Planaday zelf!

Werkwijze

Om een cursist te anonimiseren moeten de volgende acties worden ondernomen:

• Deactiveer eerst de cursist
    • Ga naar de cursist
    • Klik op 'Bewerken'
    • Zet button 'Actief' op 'Nee'
    • Klik op opslaan
  • Klik hierna op 'Anonimiseer' bovenaan bij bekijken van cursist
    • Deze button komt erbij zodra een cursist op inactief staat
  • Bevestig deze stap

Wanneer een cursist op 'inactief' staat, is het mogelijk deze cursist te anonimiseren.

Bevestig in dit scherm dat je de cursist wil anonimiseren.

Overzicht inactieve cursisten anonimiseren

Er is een lijst beschikbaar binnen Planaday waarin je alle cursisten terugvind die al 'inactief' zijn.

• Kies voor 'Beheer → Onderhoud'
  • Kies voor 'Inactieve cursisten anonimiseren' in het blokje 'Cursist Onderhoud'
  • Vink één of meerdere cursisten aan
  • Klik op 'anonimiseren' (bij bulkacties)
  • Bevestig dit en alle cursisten zijn anoniem gemaakt

Let op! Deze actie is niet omkeerbaar! Ook niet voor de medewerkers van Planaday zelf!

Het overzicht om in bulk inactieve cursisten te anonimiseren.