Extra velden, extra informatie bij cursist, cursus, bedrijf of dagdeel

Gewijzigd op Tue, 25 Apr 2023 om 02:25 PM

Beschikbaar vanaf versie 1.0, op dagdeel sinds 2.41.19

Planaday voorziet in veel velden (zoals naam, postcode etc) voor bedrijven, cursisten en contactpersonen. Soms is het nodig om extra velden te gebruiken, denk aan een id van een contract, een nummer voor ehbo etc. Of wellicht een keuze in een categorie oid.

Kies voor ‘Beheer -> ‘Extra velden’ bij ‘Applicatie configuratie’ (mits je hiertoe rechten hebt).

Extra velden toevoegen

Afbeelding: Navigatie naar 'extra velden'.

Om een extra veld toe te voegen klik je op ‘toevoegen’.

1. Geef aan voor welk onderdeel het is (bedrijf, cursist etc)
  2. Geef bij ‘Veldtype’ aan wat voor type het is.
    1. Bijvoorbeeld een ‘tekstveld’ voor tekst
    2. Datumveld bij keuze voor een datum
    3. Keuzerondjes voor een lijst waaruit je er maar 1 kan kiezen
    4. Een kleurselectie
    5. Selectievakjes (voor een lijst waaruit je meerdere kunt kiezen (bijv. categorieen)
    6. Tekstbewerker voor een groter en vrij veld
  3. Geef aan wat de lengte is (standaard 15) indien van toepassing
  4. Geef aan of deze ook beschikbaar moet zijn in de Publieke API
    1. Indien ja, dan wordt deze vraag ook gesteld in bijvoorbeeld Wordpress Plugin bij het aanvragen, zie ook dit artikel
  5. Geef aan of er een helptekst is (helpt de gebruiker te begrijpen waarvoor dat veld is)
  6. Vul bij ‘Mogelijke waardes’ op uit welke waardes de gebruiker kan kiezen. Dit is meestal van toepassing bij een lijst (zoals bij keuzerondjes of selectievakjes). Als je een lijst hebt hou de waardes gescheiden door een pipe-karakter (zoals ja|nee of man|vrouw|kind|onbekend)
    En vul eventueel een standaard waarde in.

Afbeelding: voorbeeld van een extra veld welke ook beschikbaar is voor de publieke API. Dit veld wordt dan ook automatisch 'uitgevraagd' bij aanmelden/boeken van een cursist/deelnemer in Wordpress Plugin.

Deze vrije of extra velden kun je vervolgens per cursist en/of bedrijf gebruiken.

Deze staan op tabblad "Extra informatie" zodra je bedrijf, cursus, dagdeel of cursist bekijkt. Wil je de gegevens wijzigen, dan is dat mogelijk in het wijzigen scherm.

Let op: Dit wijzig je dus per bedrijf, cursus, dagdeel of cursist!

Kies voor "bewerken" en via het tabblad "Extra informatie" kun je de velden vullen met waardes.

Soorten velden

De volgende veldtypen zijn er aanwezig (per onderdeel API=ja indien deze ook beschikbaar gemaakt kan worden voor Publieke API of de Portalen (nieuw sinds april 2023) :

• Textveld (API=ja)
  • Textbewerker (html)
  • Datum veld
  • Keuzes naast elkaar (1 keuze mogelijk) (API=ja)
  • Keuzes onder elkaar (1 keuze mogelijk) (API=ja)
  • Kleurselectie
  • Checkbox (meer mogelijkheden) (API=ja)
  • Select (1 mogelijkheid) (API=ja)
  • Sectiekop

Tip: De sectiekop kun je gebruiken om ieder veld in een sectie te plaatsen. Zie hieronder voorbeeld hoe dat eruit ziet bij een cursist. Maak dus altijd eerst een sectiekop en plaats vervolgens alle velden in een sectie.

Waar zijn deze velden te gebruiken?

Deze velden zijn te gebruiken op de volgende onderdelen:

• Cursist / instructeurs
  • Bedrijven
  • Ingeplande cursus
  • Bij dagdelen van ingeplande cursus

Let op: Bepaalde velden zijn ook beschikbaar in de publieke API indien deze op 'ja' staat

Velden gebruiken in je communicatie

Het is nu ook mogelijk om de waardes van een vrij veld beschikbaar te maken in de communicatie.

In het volgende artikel leggen wij dit graag apart uit en geven wij ook enkele voorbeelden (onderin).

Voorbeeld vrije velden bij cursist

Indien er velden zijn bij een cursist zou je dit kunnen zien bij 'extra/vrije velden'.

Je ziet deze dan terug bij iedere cursist/instructeur:

En per cursist kun je deze velden dan vullen met waardes die je per cursist opslaat.