Veiligheid & wachtwoord verlopen beleid

Gewijzigd op Thu, 14 Apr 2022 om 12:32 PM

Beschikbaar vanaf versie: 2.51


Vanaf deze versie (2.51) is er een wachtwoord beleid actief op alle accounts die kunnen inloggen in Planaday zelf. Dit geldt dus voor alle personen die kunnen en mogen inloggen op Planaday (applicatie).


Dit kan tot gevolg hebben dat je je wachtwoord eerst moet wijzigen voordat je opnieuw kan inloggen. Dit doen wij vanwege veiligheid tot jouw data in jouw Planaday omgeving. Zie ook onderin meer toelichting!


Wachtwoord beleid:


Standaard zal vanaf heden je wachtwoord verlopen na een bepaalde periode. Dit betekend dat een ieder altijd zijn/haar wachtwoord moet wijzigen. Je kunt zelf instellen wanneer een wachtwoord is verlopen.


Instellingen wijzigen


Standaard staat het verlopen van een wachtwoord op 3 maanden. Als je dat wil wijzigen ga je naar "Beheer > Instellingen > Veiligheid". 


Daar kun je ook aanpassen of hergebruiken van een wachtwoord generiek voor jouw omgeving mogelijk moet zijn.
Veel gestelde vragen


Wat als ik dit niet wil?


Wij vinden veiligheid heel belangrijk. Om jouw data veilig te houden is het niet mogelijk deze functionaliteit uit te schakelen. Je kunt wel de periode van wachtwoord verlopen aanpassen.


Mijn wachtwoord is verlopen, wat nu?


Zodra je probeert in te loggen en je krijgt 'Je wachtwoord is verlopen en moet aangepast worden' krijg je onderstaande scherm. 


Geef hierin 2x hetzelfde wachtwoord welke je wil gebruiken (welke niet jouw bestaande wachtwoord is). Zodra dat is opgeslagen kun je opnieuw inloggen met jouw e-mailadres en het nieuwe wachtwoord.Waarom kan ik niet opnieuw mijn wachtwoord gebruiken?


Vanaf de eerste keer dat je je wachtwoord vanaf april 2022 hebt gewijzigd kun je niet meer hetzelfde wachtwoord gebruiken om in te stellen/of in te loggen. 


Het is daarom nodig om iedere keer een ander wachtwoord te gebruiken binnen de aangegeven periode.Ik wil voor een medewerker het wachtwoord laten verlopen of inactief maken


Je kunt per medewerker zelf nu al het wachtwoord laten verlopen of zelfs direct 'blokkeren'.


Ga hiervoor naar "Overzichten > Eigen medewerkers" en kies de medewerker.Hoe kan ik de status van een medewerker zien?


Bekijk eenvoudig en snel de status van een account of wachtwoord per medewerker.


Ga hiervoor naar "Overzichten > Eigen medewerkers" en kies de medewerker.Afbeelding: Je ziet hier de huidige status. Deze medewerker zal bij inloggen eerst het wachtwoord moeten wijzigen.


Toelichting op veiligheid (wachtwoord verlopen)


De AVG, maar ook de ISO27000 serie (informatiebeveiligingsstandaarden) geven hiervoor geen termijn. Vuistregel is: hoe korter een wachtwoord geldig is en hoe sneller deze moet worden gewijzigd, hoe beter. Het is wel belangrijk om ook aanvullende beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals instellen van 2FA, het gebruik van een wachtwoordmanager en überhaupt een sterk wachtwoord kiezen. Zie hierover ook het advies van Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in de factsheet hier. Uiteindelijk is het aan de organisatie zelf om hierin te besluiten op basis van een risico-inschatting. 
Een lange geldigheidsduur van een wachtwoord (dus bijvoorbeeld in plaats van drie maanden één jaar) vormt met name een risico omdat als bij een hack wachtwoorden buit worden gemaakt,  deze wachtwoorden ook langer bruikbaar (en dus van waarde) zijn voor cybercriminelen. Deze worden namelijk vaak verkocht via het darkweb aan hen en kunnen dus langer gebruikt worden voor criminele activiteiten. Door de geldigsheidsperiode te verkleinen, wordt dat risico ook verkleind.  Meer informatie


Lees ook dit artikel:


https://www.fellowmindcompany.com/nl-nl/nieuws-en-inzichten/avg-proof-wachtwoordbeleid-zo-doe-je-dat/

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren