Portaal op eigen domein

Gewijzigd op Thu, 18 Jan 2024 om 12:05 PM

Beschikbaar vanaf versie: 202312 & portaal versie 2.0

Met deze optie wordt het mogelijk om je eigen portalen (cursist, klant en instructeur) op je eigen domeinnaam te draaien maar ook die van je eigen klanten!

Voorbeelden

Je planaday omgeving is 'https://debesteopleider.planaday.nl' en je portalen op 'https://debesteopleider.planaday.app'.

Je eigen website draait op https://debesteopleider.nl en eigenlijk vind je het wel gaaf als je cursisten en klanten ook daar terecht kunnen voor de portalen.

Met onderstaande aanpassing en het bijbestellen van de optie: Portaal op eigen domein wordt dat mogelijk! Bijv: https://portaal.debesteopleider.nl

Maar het kan nog mooier! Stel een van je klanten is de Albert Heijn en die wil je een eigen portaal geven met eigen logo, kleuren en inlogscherm. Deze kan je met deze aanpassing https://ah.debesteopleider.nl als portaal url geven!

Belangrijk om te weten: Helaas kan Planaday niks aan de hier besproken DNS aanpassingen voor je doen. Dit moet echt door je hosting partij of DNS beheerder worden gedaan.

Wat moet je doen?

Formulier invullen op Planaday website

Vul hierna het volgende formulier in op de website: https://www.planaday.nl/portaal-op-domein

Vul hier bij de velden met de volgende informatie:

Planaday omgeving: de naam van je Planaday omgeving (bijv debesteopleider.planaday.nl)

TypeMaak hier een keuze uit:

1. Voor eigen portalen (indien je je eigen portalen op een eigen domein wil hebben)
  2. Voor een klant (indien je de portalen van een klant van je op een eigen (sub)domein wil hebben)

Klantnaam: de volledige naam van de klant waar je dit voor wil (bijv albert heijn)  zodat wij hem kunnen terugvinden in jou omgeving. Deze hoef je alleen in te vullen voor type 2.

Gewenst domein: de naam waarop je het portaal bereikbaar wil hebben (bijv ah.debesteopleider.nl)

En vergeet niet de rest van de gegevens in te vullen!

Zodra we de aanvraag binnen hebben nemen we contact met je op over de vervolgstappen.

DNS aanpassing

Er moet in jullie DNS 2 zogenaamde CNAME-records worden toegevoegd en 1 CAA-record voor jullie domeinnaam (bijv debesteopleider.nl). Dit kan verzorgd worden door de partij die jullie domeinnaam beheert.

De CNAME-records zorgen dat het Internet weet waar mensen terecht moeten voor het portaal.

De CAA (Certificate Authority Authorization) record is nodig omdat wij vanuit Planaday een gratis SSL-certificaat maken voor dit domein.

De volgende 3 records moeten worden toegevoegd aan de DNS en let op alle punten!!!

naam: <portaalnaam> CNAME <klantnaam>.planaday.app.

en deze:

naam: _acme-challenge.<portaalnaam> CNAME <portaalnaam>.<klantdomein>._acme.planaday.dev.

en deze:

naam: <portaalnaam> CAA 0 issue "letsencrypt.org"

Waarbij

• <portaalnaam> vervangen moet worden met: naam voor het portaal (bijv. ah)
  • <klantnaam> met de naam van de klant (bijv. debesteopleider)
  • <klantdomein> met de domeinnaam van de klant (bijv. debesteopleider.nl)

Een uitgewerkt voorbeeld:

• ah CNAME debesteopleider.planaday.app.
  • _acme-challenge.ah CNAME ah.debesteopleider.nl._acme.planaday.dev.
  • ah CAA 0 issue "letsencrypt.org"

Let op

1. Wij adviseren een TTL van minimaal 3600 en maximaal 86400.
  2. Dat na het wijzigen/toevoegen van een CNAME/CAA record het tot 24 uur kan duren voordat de wijzigingen zijn doorgevoerd op Internet.