DKIM records

Gewijzigd op Wed, 22 Mar 2023 om 03:44 PM

Beschikbaar vanaf versie: 202302.1.0

Als er een of meerderde DKIM (DomainKeys Identified Mail) records zijn toegevoegd aan de DNS van je eigen domeinnaam, kan een ontvangende partij achterhalen of de ontvangen mail daadwerkelijk bij u vandaag komt

Dit artikel helpt je om te begrijpen waarom deze instellingen belangrijk zijn en waarom je deze records zou moeten toevoegen aan je DNS.

Belangrijk om te weten: Helaas kan Planaday niks aan de hier besproken instellingen voor je doen. Dit moet echt door je hosting partij worden gedaan. De instellingen zoals hieronder besproken zijn getest en werken reeds bij een aantal van onze klanten.

Waarom zijn DKIM records belangrijk?

Door DKIM te gebruiken kan spam bestreden worden.

Ontvangende mailservers controleren de authenticiteit van een e-mail en kunnen deze op basis van het resultaat uit de DKIM-test blokkeren. Bovendien is een domein dat beschermd wordt door middel van DKIM minder interessant voor spammers omdat de kans dat hun spamberichten de inbox van een ontvanger bereiken kleiner is. Dit heeft als bijkomend voordeel dat met DKIM beschermde domeinen minder vaak misbruikt zullen worden.

Daarnaast biedt DKIM een middel om de juistheid van een e-mail (inclusief bijlagen) aan te tonen. E-mails die beschadigd zijn gedurende transport kunnen als zodanig worden gemarkeerd.

Daarom is zijn de DKIM records zo belangrijk!

Hoe ziet een DKIM record eruit?

DKIM records moeten als CNAME record worden toegevoegd aan je DNS van je domeinnaam. Dit kan verzorgd worden door de partij die jullie domeinnaam beheert.

De volgende 2 records moeten worden toegevoegd aan de DNS en let op de laatste punt in de verwijzing!

naam: planaday1._domainkey, verwijst naar: dkim1.planaday.net.

en deze:

naam: planaday2._domainkey, verwijst naar: dkim2.planaday.net.

Wij adviseren een TTL van miniaal 3600 en maximaal 86400.

Wij zullen met één van bovenstaande keys uw uitgaande e-mails vanaf ons platform ondertekenen.

Het planaday2 record wordt gebruikt in het geval van een zogenaamde rollover (eens in de zoveel tijd nemen we een nieuwe key in gebruik, en roteren de oude key vervolgens een paar dagen later weg).

Let op dat na het wijzigen van een CNAME record het tot 24 uur kan duren voordat de wijzigingen zijn door gevoerd op Internet. Zet dus pas na 24 uur de 'DKIM' toggle in Planaday om! Deze instelling kan je vinden bij:

Beheer -> Instellingen -> Communicatie & documenten -> Mailserver, tabblad 'veilig mailen'