Hoe kan ik Planaday toestaan om emails te sturen uit mijn naam - SPF records

Gewijzigd op Mon, 30 May 2022 om 11:09 AM

Als er een SPF (Sender Policy Framework) record is toegevoegd aan de DNS van je eigen domeinnaam, kan er mee worden aangegeven welke mail servers mail mogen sturen uit naam van jouw domein.

Dit artikel helpt je om te begrijpen waarom deze instellingen belangrijk zijn en waarom je zo'n records zou moeten toevoegen aan je DNS voor Planaday.

Belangrijk om te weten: Helaas kan Planaday niks aan de hier besproken instellingen voor je doen. Dit moet echt door je hosting partij worden gedaan. De instellingen zoals hieronder besproken zijn getest en werken reeds bij een aantal van onze klanten.

Waarom zijn SPF records belangrijk?

SPF records voorkomen dat spammers berichten kunnen versturen met een nep From: (afzender) adres wat gekoppeld is aan jouw domein. Het is een technisch verhaal, maar we houden het even simpel.

Heb je wel eens een email ontvangen die van PayPal lijkt te komen, maar eigenlijk van een spammer komt die zich voordoet als PayPal. Dit noemen ze een 'spoof' email, omdat het redelijk simpel is te doen alsof een email van een ander domein (in dit voorbeeld PayPal) komt. SPF is bedacht om dit soort valse afzender problemen te voorkomen.

Planaday stuurt -als je dat wilt- emails uit jouw naam wanneer je communicatie aan cursisten/instructeurs verstuurd, zoals bijvoorbeeld een uitnodiging voor een cursus.

Een voorbeeld

Laten we zeggen dat jullie emailadres info@klantnaam.nl is.

Op het moment dat wij een email versturen aan een cursist zal de ontvangende mailserver (bijv gmail.com of hotmail.com) de volgende vragen stellen:

1. Wie stuurde deze email?
  2. Mag de afzender deze email sturen uit naam van dit domein (klantnaam.nl)?

In ons voorbeeld is de 'wie': info@klantnaam.nl en de afzender is Planaday

Zonder een SPF record die zegt dat Planaday uit naam van klantnaam.nl emails mag versturen zal de email bij veel partijen als Spam gemarkeerd worden.

Als er wel een SPF record is die zegt dat Planaday uit naam van klantnaam.nl emails mag versturen is het bijna 100% zeker dat de email niet als Spam wordt gemarkeerd.

Daarom is het SPF record zo belangrijk!

Hoe ziet een SPF record eruit?

SPF records moeten als TXT record worden toegevoegd aan je DNS van je domeinnaam. Dit kan verzorgd worden door de partij die jullie domeinnaam beheert.

Het record wat moet worden toegevoegd ziet er als volgt uit:

v=spf1 a mx include:_spf.planaday.net ~all

Als er al een SPF record bestaat kan je deze bijwerken door de Planaday mailserver (_spf.planaday.net) toe te voegen:

include:_spf.planaday.net

Let op dat na het wijzigen van een SPF record het tot 24 uur kan duren voordat de wijziging overal goed is doorgekomen.

Hoe kan ik zien dat het goed ingesteld staat?

Er zijn op internet diverse sites waar je testen kunt uitvoeren om te kijken of de instellingen in de DNS goedstaan voor SPF records.

Hier een kort overzicht:

Een controle om te testen of een e-mail vanuit Planaday goed gaat aankomen, is gewenst en verstandig. Als het SFP-record niet goed is ingesteld, kan het voorkomen dat sommige e-mail wel intern in je eigen mail aankomt, maar bijvoorbeeld niet bij Gmail, Outlook enz. Dit levert dan een zogenaamde 'softfail' op. In dit geval kan de e-mails gemarkeerd worden als spam.

Test uitvoeren

Via de website https://vamsoft.com/support/tools/spf-policy-tester kan je makkelijk controleren of een SPF-record werkt.
- Op het tabblad 'Basic' kan het huidige spf-configuratie worden gecontroleerd.
- Op het tabblad 'Advanced' kan het nieuwe spf-record worden gecontroleerd.

Als resultaat moet een 'pass' verschijnen, elke andere waarde kan betekenen dat jouw e-mail vanuit Planaday waarschijnlijk niet wordt afgeleverd of in de spam-map van de cursist/instructeur terecht komt.

Testen kan je al proberen, zonder dat je de DNS is aangepast door je hosting partij, maar slimmer is het om het erna te doen.

De basis test, vul hiervoor het volgende in:

IP Address: 87.253.157.130 (Dit is de mailserver van Planaday)
Sender Address: jouw e-mail adres. (bijv: info@bedrijfsnaam.nl)

Klik op de knop 'Test'.

Na een hele lap tekst moet er onder aan ongeveer het volgende staan:

De Advanced test, vul hiervoor het volgende in:

IP Address: 87.253.157.130 (Dit is de mailserver van Planaday)
Sender Address: jouw e-mail adres. (bijv: info@bedrijfsnaam.nl)
SPF Policy (tab Advanced): bijvoorbeeld v=spf1 include:_spf.planaday.net ~all

Klik op de knop 'Test'.

Na een hele lap tekst moet er onder aan ongeveer het volgende staan:

Wat techie info over SPF records

01. "v=spf1 a ~all"Mail mag verstuurd worden vanaf de hostingserver waar je domein gehost wordt (in feite dus vanaf alle A records in de DNS)
02. "v=spf1 mx ~all"Mail mag verstuurd worden vanaf dezelfde mailserver(s) waar je mail ontvangt.
03. "v=spf1 mx a ~all"01 en 02 gecombineerd
04. "v=spf1 a:voorbeeld.nl a:voorbeeld2.nl ~all"Mail mag verstuurd worden vanaf de mailserver op voorbeeld1.nl of voorbeeld2.nl (kan meer zijn)
05. "v=spf1 a mx a:voorbeeld.nl a:voorbeeld2.nl ~all"01, 02, 03 en 04 samen.
06 "v=spf1 ip4:83.96.159.44 ip4:83.96.159.45 ~all"Hetzelfde als voorbeeld 4 maar dan ipnummers ipv domeinnamen(kan ook weer beiden)
07 "v=spf1 a mx mx:voorbeeld1.nl ~all"Als voorbeeld 02, maar ook vanaf de mailserver op de mx records van domein voorbeeld1.nl wordt mail verstuurd
08 "v=spf1 include:xs4all.nl ~all"U stuurt uw mail via xs4all. U kunt dit ook weer combineren met de andere voorbeelden.
09 Wat betekent ~allDe mailservers genoemd in het SPF record mogen mail versturen voor uw domein. Een andere mailserver kan ook wel mail versturen echter zal de mail dan gemarkeerd worden als onveilig of als spam.
10 Wat betekent -allAlleen de mailservers in het SPF record mogen mail voor uw domein versturen. De mail zal vanaf andere servers echt geweigerd worden.

Google app gebruikers:

Als je 'google apps' gebrujikt moet er iets aangepast worden, die wordt hier uitgelegd:

Google doet tegenwoordig heel moeilijk met het versturen van mails vanaf webapplicaties.