Online betalingen in Wordpress plugin (instellen)

Gewijzigd op Tue, 27 Dec 2022 om 12:30 PM

Sinds versie 2.0 kunnen bezoekers betalen nadat zij hebben gekozen om zichzelf of een ander in te schrijven voor een cursus.

Let op: hou rekening met de volgende details:

• Je moet een bedrijf zijn en vermeld zijn in het handelsregister om betalingen te kunnen ontvangen
  • Zodra betalingen actief zijn worden boekingen ALTIJD gedaan in Planaday en wordt de bezoeker na het boeken meteen doorgestuurd naar Mollie om direct te betalen.
    • Deze betaling is NIET zichtbaar in Planaday, maar wel in het overzicht bij Paytium
    • Je krijgt mail (indien je e-mailadres ingesteld hebt bij 'instellingen' of de betaling is gelukt (of niet) bij een boeking
  • Betalingen worden verzorgd door Mollie, de Plugin Paytium verzorgt de technische koppeling tussen Wordpress website en Mollie.

Eerst moet de Wordpress plug-in van Planaday zelf geïnstalleerd zijn, zie ook dit artikel.

Daarnaast is het van belang dat je de laatste versie hebt.

Betalingen activeren

Er zijn enkele stappen die je moet ondernemen om betalingen actief te maken voor Planaday plug-in in jouw wordpress website:

Stap 1 (activeer betalingen).

Om ervoor zorg te dragen dat een bezoeker kan betalen moet in de Planaday plug-in de keuze voor 'Betalingen actief middels iDeal' op 'ja' worden gezet. Dat doe je door naar 'instellingen' te gaan van Planaday plugin in Wordpress (in wp-admin).

Klik om dit te bevestigen onderaan voor 'alle instellingen opslaan'.

Stap 2 (bedankt-tekst en meer).

Na het bevestigen van stap 1, komt er een extra tabblad (Betalingen). Kies voor het tabblad betalingen  in Planaday plugin.

Bovenaan de pagina van betalingen zie je meteen een overzicht met enkele 'checks'. Deze helpen je de plug-in verder in te richten.

Er moet tenminste één testbetaling worden gedaan om een live_key te krijgen (waarmee je dus echte betalingen kunt ontvangen). Daarom kies je in de eerste instantie bij 'Test modus actief?' voor ja.

Op deze manier kun je overigens goed ervaren en zien hoe je boekingsproces eruit ziet voor jouw bezoekers.

Vul bij Toelichting op boekingsformulier een tekst in die je bezoeker attendeert op het feit dat de bezoeker zal moeten betalen. Bijvoorbeeld:

Zodra u alle gegevens heeft ingevuld, kan deze cursus meteen online worden betaald.

Kies bij 'Instellingen > Algemeen' een pagina (redirect) of vul zelf een tekst in.  Bijvoorbeeld:

Hallo {naam},

Bedankt voor je aanmelding voor de cursus: {cursus} met startdatum: {startdatum}.
Zodra wij deze hebben verwerkt krijg je nog een definitieve bevestiging per E-mail.

Je boekingID van de opleider is: {padboekingid}

Totale kosten: {bedrag}

Klik op 'alle instellingen opslaan' en ga door naar stap 3.

Stap 3 (plug-in Paytium installeren).

Toelichting: Voor het verwerken van alle betalingen (in Wordpress) wordt er gebruik gemaakt van de plugin 'paytium'. Deze moet worden geïnstalleerd. De link staat al klaar voor je waarop je kunt klikken.

De plugin en uitleg kun je vinden op: https://www.paytium.nl/

Stap 4 (account bij Mollie maken).

De volgende stap is een account aan te maken bij Mollie, die zorgt voor het werkelijk betalingsverkeer.

Ga hiervoor naar https://www.mollie.com/dashboard/signup?lang=nl en vul hier je voornaam, achternaam, e-mailadres in en kies een wachtwoord. Let op, deze zal nooit worden gevraagd door Planaday of andere partijen! Geef deze dus ook nooit weg!

Stap 5 (API key opvragen bij Mollie).

Na het aanmaken en activeren van je account bij Mollie log je in bij Mollie: https://www.mollie.com/dashboard/login?lang=nl

Kies vervolgens in het menu (links) voor 'Developers' en dan voor 'API-keys'.

Maak hier een API-key aan. Dit zal in de eerste geval altijd een test_ key zijn.

Toelichting: Na tenminste één testbetalingen via jouw Wordpress omgeving kun je bij Mollie je api-key voor live laten activeren. Hiervoor zijn nog enkele stappen nodig, zie ook stap 10.

Kopieer de Test API-key en onthou deze.

Tip: klik op 'Kopieer' om direct de key te kopiëren en te onthouden.

Stap 6 (API key in Paytium invullen).

De API-key die je hebt ontvangen van Mollie moet worden ingevoerd in de plugin 'Paytium'.

Ga hiervoor naar de plugin Paytium in jouw wordpress omgeving en kies voor 'Settings' of 'Instellingen'. Vul de Test API key in bij 'Test API Key' en laat de keuze bovenin staan op 'Test' (deze is dan blauw).

Let op: deze API-key begint altijd met 'test_'.

Stap 8 (Zelf een boeking doen).

Zoals vermeld in stap 2 moet er altijd tenminste één testbetaling worden gedaan!. Hierna kun je bij Mollie een API key krijgen voor live en echte betalingen activeren en ontvangen.

Onderneem de volgende stappen:

• Ga naar je eigen website (je wordpress website) en kies een cursus
  • Overtuig jezelf ervan dat er een melding staat zoals Let op: dit is een testbetaling (zie voorbeeld hierboven)
  • Vul gegevens in bij het boekingsformulier en klik op verstuur aanvraag
  • Je wordt doorgestuurd naar Mollie waarin je een keuze maakt voor een bank, welke maakt niet uit!
  • Omdat het een testbetaling betreft kun je zelf kiezen of het een betaalde betaling is of iets anders (doe tenminste één goede betaling!)
  • Na het verwerken hiervan kom je terug op jouw website met een melding of het is gelukt (met de tekst die jij had ingesteld). Als dat niet zo is, herhaal dan stap 2
  • Corrigeer eventueel bedankt-teksten als je dat wil

Stap 9 (Bij Mollie bedrijfsgegevens etc invoeren).

Zodra je echte betalingen wil ontvangen moet nog enkele stappen ondernemen bij Mollie. Een vereiste is dat je een bedrijf hebt die vermeld is in het handelsregister.

Volg hiervoor de stappen die zijn vermeld op de website van Mollie: https://help.mollie.com/hc/nl/articles/210709969/#accountactiveren

Stap 10 (Betalingen activeren (live zetten)).

Zodra alle bovenstaande stappen zijn doorlopen en uitgevoerd zijn kun je je betalingen activeren.

Onderneem hiervoor de volgende stappen:

• inloggen bij Mollie.
  • Ga naar 'API-keys' bij 'Developers' (in het menu links), of klik hier
  • Kopieer de Live API-key
  • Vul deze Live API-key in bij 'Paytium' in jouw Wordpress omgeving (kie svoor 'Settings' of 'Instellingen' bij de plugin 'Paytium'. Vul deze in bij Live API key. (laat die testkey overigens maar gewoon staan).
  • Klik op 'Wijzigingen opslaan'.
  • Klik vervolgens op 'Live' zodat deze blauw worden (aan de bovenzijde van dezelfde pagina
  • Ga naar 'betalingen' van 'Planaday' plugin in Wordpress
  • Klik op 'nee' bij test modus actief?
  • En bewaar deze wijzigingen

Je website kan nu betalingen ontvangen!

Extra instellingen

Standaard wordt er een boeking gemaakt in Planaday. Je kunt optioneel instellen dat de boeking meteen weer wordt geannuleerd in Planaday als de betaling om welke reden dan ook niet wordt voltooid. Je krijgt dan als opleider wel E-mail van de boeking, maar deze wordt direct weer geannuleerd.

Tip: Je krijgt mail van de aanmelding omdat je wellicht geen boekingen wil missen, maar niet de boeking definitief wil hebben. Als je zelf totale controle wil, zet dan Boeking annuleren? in Wordpress van Planaday op 'nee'. Dan wordt de boeking wel gedaan, maar zal er geen 'betaald' bij staan.

Hoe plug-in omgaat met Email en welke acties er volgen

Enkel cursist gevuld

• boeking in PAD met BoekingID
  • cursist mailen met optioneel betaalinfo
  • opleider mailen met optioneel betaalinfo

Bedrijf + 1 cursist aangemeld (meer kan niet)

• boeking in PAD met BoekingID
  • cursist niet mailen
  • opleider mailen met optioneel betaalinfo
  • bedrijf mailen met optioneel betaalinfo

Meer informatie: