Hoe kan ik extra informatie uitvragen bij Wordpress boeking?

Gewijzigd op Fri, 08 Apr 2022 om 02:35 PM

Via de Wordpress plugin is het mogelijk om je cursusaanbod op je website te laten zien. Hiervoor hebben wij het volgende artikel geschreven: Wordpress implementatie

Belangrijk: Zodra er op een cursus API-attributen zitten, dan kun je enkel per cursist inplannen. Dus niet meer 'groep inplannen'. Dit heeft te maken met het uitvragen van die informatie

Standaard informatie & boekingformulier Wordpress

Standaard worden enkele 'velden' uitgevraagd. Zoals naw-gegevens. Denk hierbij aan voornaam, achternaam & e-mailadres.

En afhankelijk van de instellingen in Wordpress > Planaday > Instellingen (zoals bij boekingsformulier) kun je meer of minder gegevens uitvragen. Denk hierbij aan optioneel de volgende velden:

• Kostenplaats
  • Personeelsnummer
  • Geboortedatum
  • etc

De waardes hiervan worden ook bij de cursist en bij de boeking getoond zover mogelijk.

Toch extra informatie uitvragen & boeken

Info: Echter de applicatie Planaday & de Wordpress plugin kan niet met alle gewenste opties rekening houden voor iedere klant, maar daar is wel een oplossing voor gemaakt!

Het is mogelijk om extra informatie uit te vragen per cursus. Hiervoor kun je 'API-attributen' gebruiken. Dit zijn velden die je per cursus(sjabloon) kunt aanmaken.

API-attributen activeren

Let op: API-attributen moeten door een Planaday medewerker voor jou 'actief' gemaakt worden. Stuur hiervoor een ticket naar support@planaday.nl met de volgende informatie:

1. Jouw Planaday omgeving (naam)
  2. Jouw naam
  3. Jouw Emailadres
  4. De wens dat API-attributen worden geactiveerd

API-attributen op cursus(sjabloon)

Iedere cursus(sjabloon) kan worden voorzien van één of meerdere API-attributen (indien actief).

De volgende voorwaarden gelden voor het tonen van een API-attribuut bij een boekingsformulier:

Voorwaarden

• Versie 4.8 of hoger van Wordpress Planaday-api moet geïnstalleerd zijn
  • De optie 'API-attributen' moet op 'ja' staan in de Wordpress plugin
  • API-attributen moeten actief zijn in jouw Planaday omgeving
  • Per API-attribuut moet de optie 'Voor boekingen' op 'ja' staan
  • Iedere API-attribuut moet een 'label' en een 'waarde' hebben
Let op: Enkel de API-attributen op 'cursus-niveau' worden gebruikt, dus niet van dagdelen!

Belangrijk: Indien je API-attributen actief hebt in je Wordpress plugin, dan kun je niet meerdere cursisten tegelijk aanmelden bij een boeking. Deze is dan ook uitgeschakeld.

Voorbeeld implementatie extra informatie uitvragen

Aan de hand van één voorbeeld wordt uitgelegd hoe je API-attributen kunt gebruiken en kunt activeren in jouw Wordpress omgeving (website).

API-attributen activeren

Zie ook bovenstaande hoofdstuk. Deze moeten geactiveerd worden door een Planaday medewerker.

Generieke API-attribuut maken

Tip: Het is aan te raden om een generieke API-attribuut te maken. Deze kun je altijd op generiek niveau aanpassen en zal dan van toepassing zijn op alle cursussen en cursussjablonen waaraan deze gekoppeld is.
Het voordeel hiervan is dat je altijd op 'hoger' en dus generiek niveau alle gekoppeld attributen kunt wijzigen.

Wij gaan ervan uit dat je gegevens van je cursist voor een bepaalde cursus wil krijgen. Deze gegevens zijn standaard niet beschikbaar en functioneel in Planaday.

In dit voorbeeld willen wij 'uitvragen' wat bijvoorbeeld de taal is van de cursist. Deze willen wij ook weten in de boeking, maar ook bij de cursus waarvoor de cursist zich heeft ingeschreven.

Opmerking: En indien mogelijk kan er ook een financieel gevolg zijn. Echter deze wordt in deze beschrijving verder niet behandeld, zie hiervoor de handleiding van: API-attributen algemeen

Werkwijze:

• Ga naar 'Beheer > Instellingen > API attributen'
  • Kies voor 'Toevoegen'
  • Vul alles in zoals in onderstaande afbeelding
  • Verplicht: 'Voor boekingen' moet op 'ja' staan

Meerdere items toestaan kan handig zijn, is afhankelijk van soort vraag!

Vervolgstappen werkwijze:

Zodra deze API-attribuut is toegevoegd ga je naar het cursussjabloon welke je wil voorzien van deze API-attribuut. Daarna volg je de volgende stappen:

• Kies 'API-attributen' aan de rechterzijde bij 'API-attributen'
  • Klik op 'API attribuut toevoegen'
  • Kies voor 'Taal voor cursus' zoals eerder aangemaakt
  • Kies voor 'kopieer'

Het API-attribuut is gekoppeld!

Cursus inplannen of al ingepland?

De cursus met de API-attributen kan nu gewoon worden ingepland.

Tip: Als er nog een cursus was zonder API-attributen, dan kun je eenvoudig de cursus selecteren en alsnog voorzien van deze (generieke) API-attribuut

Afbeelding: bij inplannen worden alle API-attributen uitgevraagd

Belangrijk: Zodra er op een cursus API-attributen zitten, dan kun je enkel per cursist inplannen. Dus niet meer 'groep inplannen'. Dit heeft te maken met het uitvragen van die informatie

Planaday-Wordpress plugin instellen

Belangrijk: Zorg ervoor dat je tenminste versie 4.9 hebt geïnstalleerd! Het kan zijn dat je de plugin moet 'update' naar deze versie.

Werkwijze instellen:

• Ga naar 'instellingen' van Planaday in Wordpress
  • Kies voor tabblad 'Boekingsformulier'
  • Klik op 'ja' bij 'API-attributen'
  • Sla je wijzigingen op

Controleren voor werking op website

Ga naar je website en naar het overzicht waar jouw cursus-aanbod staat.

Alle cursussen met tenminste een API-attribuut hebben in het boekingsformulier meer gegevens welke uitgevraagd worden aan de bezoeker.

Boeking met gegevens inzien bij 'aanvragen'

Als een bezoeker van jouw website een boeking doet, kan deze 'optioneel' de 'extra vragen' selecteren. Indien gekozen, zullen deze gegevens ook in de boeking bij 'cursussen > openstaande aanvragen' zichtbaar zijn, inclusief de gekozen opties.

De gekozen waardes zijn zichtbaar in de aanvraag:

Klik op de iconen bij de aanvraag en krijg meteen de waardes te zien!

Details bij cursist (cursus) inzien

Als de boeking geaccepteerd is (door automatisering) of met 'de hand', dan is de boeking zichtbaar bij 'Ingepland' bij de betreffende cursus.

Werkwijze:

• Ga naar de cursus
  • Kies voor ingepland
  • Klik op 'icoon' bij betreffende cursist voor meer informatie

Gerelateerde artikelen & informatie

De volgende artikelen kunnen jou zeker helpen!