Koppel Moodle aan Planaday

Gewijzigd op Fri, 24 Mar 2023 om 09:35 AM

Hier wordt beschreven hoe je Moodle koppelt aan Planaday.

Moodle is een open source omgeving waarmee je zelf E-learning kunt maken, ontwikkelen en presenteren.

Met deze koppeling kun je een cursus in Planaday voorzien van E-learning (dagdeel soort). Vervolgens kun je een cursus van Moodle koppelen aan dat dagdeel. Als dat gekoppeld is, kun je voor iedere cursist die je inplant voor die cursus meteen de registratie (inclusief login/wachtwoord) regelen. De cursist ontvangt dan mail via Planaday.

Als de cursist zich heeft ingeschreven en de E-learning heeft gevolgd, dan kunnen die resultaten worden opgehaald en deze kunnen worden verwerkt in Planaday.

Tip: Maak gebruik van onze partner om je eigen Moodle omgeving in te richten. Zie ook https://www.planaday.nl/partners-van-planaday/

Voorwaarden

• Zorg dat je een 'eigen' Moodle omgeving hebt.
    • Deze kan gedownload worden via Moodle: https://download.moodle.org/
    • Installatie geschied op eigen initiatief en verantwoordelijkheid, hierin kan Planaday niet helpen/ondersteun
  • Zorg voor een Token bij Moodle

Inrichten Moodle

• Login op je eigen Moodle omgeving

Maak een gebruiker aan (voor de API)koppeling

• Maak een gebruiker aan:
    • Kies voor 'sitebeheer'
    • Ga naar gebruikers
    • Klik op 'toevoegen'
    • Vul bij username 'planadayapi' in
    • Vul bij 'voornaam' (Planaday) in
    • Vul bij 'achternaam' (API) in
    • En vul e-mailadres in
    • Vul een wachtwoord in en onthoud deze!
    • Sla de gebruiker op

Webservice activeren / aanzetten

• Kies voor 'sitebeheer' en zoek op 'enablewebservices'
    • Of ga naar sitebeheer -> geavanceerd
  • Zet deze aan als deze nog niet aan stond

Protocols aanpassen

• Kies voor 'sitebeheer' en zoek op 'enablewsdocumentation'
    • Of ga naar sitebeheer -> plugins -> webservices -> beheer protocols
  • Zet deze aan als deze nog niet aan stond
  • En klik op 'oogje' bij 'REST protocol' zodat deze aan staat

External Services aanzetten

• Kies voor 'sitebeheer' en zoek op 'external of externe services'
    • Of ga naar sitebeheer -> plugins -> webservices -> externe services
  • Voeg er één toe
    • Vul bij naam/name: 'Planaday API
    • Shortname: PADAAPI
    • Enabled of 'ingeschakeld' aanvinken
    • Klik op 'add' service of 'service toevoegen'
    • Op vervolgscherm: klik op 'Add functions' en voeg de volgende lijst toe:
      • core_course_get_courses

• core_user_get_users_by_field

• core_user_create_users

• core_user_delete_users

• enrol_manual_enrol_users

• enrol_manual_unenrol_users

• core_completion_get_course_completion_status

• En klik op 'add' (voeg toe) functions

Rollen definiëren

• Kies voor 'sitebeheer' en zoek op 'rollen' of kies voor 'Gebruikers -> Rechten -> 'Definieer rollen'
  • Klik op 'nieuwe rol toevoegen' of 'add a new role'
  • Kies bij 'use rol or archetype' No role of Gebruik rol voor archetype klik dan op volgende / continue
  • En op de volgende pagina:
    • Shortname = Planaday API

• Vink bij 'contexttypes' waarin deze rol mag worden toegewezen 'systeem' aan

• Customname = Planaday API

• De volgende rechten zijn nodig; Zoek onderstaande rechten op en vink 'toelaten of allow' aan:

• report/completion:view

• moodle/course:update

• moodle/course:viewhiddencourses

• moodle/course:view

• moodle/user:create

• moodle/user:delete

• moodle/user:viewdetails

• Moodle/user:viewalldetails

• moodle/user:viewhiddendetails

• moodle/course:useremail

• moodle/user:update

• enrol/manual:enrol

• enrol/manual:unenrol

• moodle/role:assign

• moodle/site:viewuseridentity

• En klik dan op 'create this role' of 'maak deze rol'

• In tabblad 'Allow rol assignments' of 'toewijzen van rollen toestaan' het onderstaande toewijzen zoals hieronder vermeld in screenshot:

Bewaar je wijzigingen!

Tip: je kunt ook het xml-bestand (zie onderin) downloaden en inlezen in Moodle. Dan staan meteen de rechten goed

Webservice tokens

• Kies voor 'sitebeheer' en zoek op 'rollen' of kies voor 'Plugins -> Webservices -> 'Beheer tokens'
  • Klik op ‘manage tokens’ / 'beheer tokens' (bij zoeken)

• Klik op ‘Add’ / 'Voeg toe'

• Selecteer de user ‘Planaday API’

• Selecteer bij service ‘Planaday API’

• Klik op ‘Save changes’ / 'Bewaar wijzigingen'

Instellen in Planaday

• Kies eerst voor 'Beheer -> Instellingen' in het linker menu en vervolgens voor 'Moodle' bij 'E-learning'
    • Zie je deze link nog niet, dan is deze nog niet geactiveerd op jouw omgeving. Mail hiervoor dan naar Planaday, zodat zij dit kunnen activeren voor je. Hiervoor kan een prijs worden berekent!
  • Vul de Token in bij 'Token'
  • Vul de URL van jouw Moodle omgeving in
  • Veldmapping zijn velden vanuit 'vrije velden' die je kunt 'matchen'. Dit wordt verder in deze handleiding niet uitgelegd
  • Bij 'wachtwoord genereren' kun je ervoor kiezen of je wil dat Moodle dit genereert of Planaday dit voor je moet organiseren
  • Klik op 'opslaan', zie ook hieronder meer details
  • Test hierna de connectie door te klikken op 'TEST'

Afbeelding: Resultaat van de test is goed

Als de test goed is afgelopen is de connectie en koppeling gerealiseerd. Ga verder naar de volgende stap.

Inrichten Moodle

De volgende zaken zijn belangrijk:

• Je moet tenminste één cursus hebben
    • Als je resultaten 'terug wil krijgen' moet er ook een toets aanwezig zijn
  • Je moet een token aanmaken

Cursussen aanmaken in Moodle

In jouw Moodle omgeving moet tenminste één cursus aanwezig zijn (met cursus voltooiing ingesteld).

Let goed op dat je of géén cursus einddatum instelt in Moodle óf dat de cursuse inddatum later is dan de einddatum die je bij het dagdeel hebt ingevuld.

LTNC Webhook automatische voltooing

Krijg de resultaten vanuit Moodle automatisch door de webhook van LTNC. Meer hierover kun je hier lezen.

Volgende stappen

"Stap 2: Cursus of cursussjabloon voorzien van e-learning"